fredag 21 januari 2011

Mmmm.. det doftade nybakat.....

LCHF bröd

6 ägg delade i vitor och gulor var för sig

1 tsk salt
1 msk Fiberhusk
200 gram naturell Philadelphia
1 tsk bakpulver
6 msk krossade linfrön
1 rågad mastked malda brödkryddor
3 dl mandelmjöl
Värm upp ugnen 200 grader. Vispa äggulorna löst tillsammans med Fiberhusk och låt svälla under tiden äggvitorna vispas riktigt hårda och torra (ca fem min) i en annan bunke. Vispa gulorna och fiberhusk tillsammans med osten tills smeten blivit ljust gul och fluffig. Tillsätt salt, brödkryddor och linfrön och vispa helt slätt. Vänd försiktigt ihop de båda rörorna tillsammans med mandelmjöl och bakpulver, men vispa inte, använd istället slickepott och vänd med stora rörelser. Klicka på bakplåtspapper ut 20st bröd som får gräddas i ca 15minuter eller tills de uppnått gyllenbrun färg. Lossa från bakplåtspappret medan bröden ännu är heta. Om det blir några bröd kvar så går de fint att frysa. Förvara dem annars i tätslutande påse i kylen.

Och sambon ljublade när han satte tänderna i brödet för är det något han har problem med LCHF är just brödet, han saknar det otroligt mycket och dessa små bröd var som välsmakande scones dvs jätte goda. Smälte i munnen......
För små blev dom, blev lite besviken på storleken och jag trodde att smeten skulle liksom "flyta" ut mer, men kanske äggulorna med fiberhusken stod lite för länge och "stelna" till så smeten blev fastare än vad den skulle.
Var tvungen att rusa över till affären på andra sidan gatan och fylla på lagret med linfrö så det blev säkert 10 min som äggulorna stod och stelna till.

Men det här blir inte sista gången jag bakar detta bröd så vi får se nästa gång vad som händer. Ska testa i helgen att baka ett annat bröd med valnötter, lite kul faktiskt att göra djupdykningar i ett annat sätt att baka och laga mat, nya dimensioner och smaker.

Önskar alla en trevlig helg!

7 kommentarer:

  1. hello witch!!
    mm förstår honom, vissa saker saknar man och du minns jag gillar ju "FIKABRÖD" :) Har inte börjat med att försöka ännu, men det blir en dag så :D. fast vill minnas att du var svag för hamburgare hur fixar du det nu då?? eller du är helt utan?
    krams

    SvaraRadera
  2. ladynienna - LCHF hamburgare..... finns till och med på max ju men visst det är inte samma sak utan bröd men jag jobbar just på brödfronten så vi ska nog få till något där... och det finns fikabröd á la LCHF oxå. Har inte ätit eller bakat några än men jag tror inte det är så illa det heller.

    Idag ska jag testa att göra pajdeg till tacopaj :)
    Kram kram

    SvaraRadera
  3. jag tror säkert du lyckas att få till det, du är duktig i köket :) *vet* Aha det kanske det finns ja :S ....har väl inte kollat efter dem bara ;)

    tacopaj *gott me like*

    krams

    SvaraRadera
  4. Hej Witch!
    Vi har en solig dag här,så jag får se vad dagen har att erbjuda ska kanske ta min kamera med mig ut,får väl testa hur halt det är,annars får jag lugna mig om inte sambon får för sig att vi ska ut en runda.
    Jag önskar dig en trevlig Fredag och helg
    Kramar

    SvaraRadera
  5. Ladynienna - Tacopajen smakade precis som vanligt, var nog bara när man tog enbart en bit av pajdegen man kunde känna lite smak av mandel... Jätte gott var det iaf! :)
    kram

    SvaraRadera
  6. Agath - I helgen har vi haft sol och lite fint vänder som man kunnat njuta av men fredagen var riktigt mörk och dyster.
    Glömde berätta att jag fick en ny kamera i julklapp så nu kan jag oxå ta lite fina bilder, vi har bara inte fixat något minneskort till den så det får inte rum så mycket bilder utan det än!
    Kram

    SvaraRadera
  7. tycker ni fixar det bra....jag tror fasiken att jag är för sötsugen ;) men men man ska ju aldrig säga aldrig....
    vilken tur att man kan äta lite som förut även om det är med helt andra "råvaror"

    krams

    SvaraRadera