måndag 2 januari 2012

Nyårsmeny á la LCHF

Kanske lite sent påkommen men jag hade ju ingen aning om hur det skulle bli så det blir så här i efterhand.

Förrätt: Laxcocktail
Varmrätt: Oxfile med örtsås och hasselbackschampinjoner
Efterätt: Glass med färska bär

Lax Cocktail för ca 4 personer
150 g rökt lax
2 kokta ägg
1 röd lök
2 dl creme fraiche
½ dl majonäs

1 dl dill

Skär laxen i fina bitar och hacka de kokta äggen och rör ihop med finhackad röd lök, blanda sedan med creme fraichen, majonäs och finhackad dill.  Servera i ett fint glas eller direkt på assiett, kanske på lite ruccola blad eller salladsblad, garnera med någon dillkvist och citronklyfta.

Oxfile med örtsås och hasselbackschampinjoner för ca 2 personer

Oxfile ca 2 bitar/portioner
salt och peppar
Smör

Stora Champinjoner ca 4-6 st
Fet ost
örtsalt och vitlökspulver


1 dl basilika
1 dl persilja
3 msk olja
3 msk vin
2 dl vispgrädde
3 msk philadelphiaost
Salt och svartpeppar


Börja med såsen: Mixa kryddorna och rör ihop med oljan och vinet i en kastrull, slå på grädden och låt det koka upp, låt sedan såsen sjuda och rör ner philadelphiaosten och låt det koka ihop. Börja undertiden med hasselbackschampinjonerna.

Skär av foten så champinjonhatten kan stå stadigt i en gratängform. Skär tunna snitt nästan igenom hela svampen. Strö över en fet ost och lite örtsallt och vitlökspulver låt den gratinera i ugnen i ca 15-20 min i 200 grader.

Oxfilen steker man i smör i en het panna ca 1-1½ min på varje sida, saltar och pepprar. Lägg sedan oxfilen på ett fat och låt det vila i ugnen som är varm i någon minut, beroende hur rött du vill ha köttet.
Hallonglass


2 st äggulor
3 msk sukrin

2 dl vispadgrädde
3 dl turkisk yoghurt
1 dl mosade hallon

Gör så här: Vispa gulorna och rör ner sockret. Blanda med yoghurten och rör sedan försiktigt bären. Vispa grädden och vänd även ner den och rör försiktig ihop.
Eftersom jag inte har någon glassmaskin så häller jag smeten i form som jag ställer in i frysen och tar fram ett par ggr per timme och rör den med en gaffel tills den fått sin glassiga konsistens.
Severa som den är eller med färska bär.
Simsalabim en hel nyårsmeny som inte kräver så jätte mycket arbete eller förberedelser. Smakade kanon gott och man blev väldigt mätt och belåten.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar